Gemensamt i Skopan
Skopan är en samfällighetsförening som består av 48 hus. En samfällighetsförening bildas när flera fastighetsägare tillsammans äger gemensam egendom, så kallade samfälligheter. Samfällighetsföreningens ändamål är att förvalta den gemensamma egendomen.
Hur en samfällighetsförening ska bildas och skötas regleras i flera lagar, bland annat lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Alla samfälligheter i Sverige finns i ett register, där bland annat våra stadgar och en lista över styrelsen finns.
» Här kan du läsa våra stadgar.
I Skopan har vi eget ansvar för våra hus, men gemensamt ansvar för anläggningar och skötsel av till exempel sophämtning, skogsvård och snöröjning.
Skopans gemensamma egendom
Skopans samfällighetsförening äger och sköter fjärrvärmeanläggningen, undercentral för VA, gemensamhetslokalen Rosa huset, förrådsbyggnader och carportar (inte de som finns på den egna tomten), p-platser, vägar och lyktstolpar inom området, den upplysta pulkabacken och fotbollsplanen. Även skogen mellan Fyrfatsvägen och Gränsvägen ägs och förvaltas av samfälligheten.
Sopor
I Skopans samfällighetsförening har vi ett avtal med SRV för gemensam sophämtning av matavfall och brännbara hushållssopor (så kallat restavfall). Allt annat måste du som husägare ta hand om själv och lämna på återvinningsstation eller återvinningscentral.
Det finns tre gemensamma soprum i området. I varje soprum finns sopkärl för brännbara hushållsopor och ett separat sopkärl med lock för matavfall.
Hushållssopor ska ligga i hopknutna påsar. Inga lösa sopor får kastas i soptunnorna eller lämnas på golvet. Matavfall ska ligga i en papperspåse. Påsar finns att hämta i soprummet vid den inre vändplanen.
Det här kan du lägga i matavfallspåsen:
Du får inte lägga läkemedel, snus, cigarretter, tuggummi, tandpetare eller glasspinnar i påsen. Inte heller kol, aska och liknande får läggas i matavfallet.
Sopa upp efter dig om du råkar tappa något på golvet. Se alltid till att stänga dörren helt efter dig så slipper vi att skadedjuren kommer in den vägen.
Alla grovsopor och annat skräp, till exempel glas, metall, plast, papper, kartonger, porslin, batterier och glödlampor, ska lämnas på en återvinningscentral eller en återvinningsstation.
» I faktabladet Sopor och sopsortering i Skopan kan du läsa mer om vad som får slängas i våra soprum
Parkering
Det är förbjudet att parkera på gatan inne i hela området, även vid vändplanerna och längs med den egna tomten. En bil per hushåll kan parkera på föreningens gemensamma parkeringsplatser, som i första hand är avsedda för de hushåll som inte har en egen carport. Be att få ett parkeringstillstånd av styrelsen.
Besökare hänvisas till den grusade parkeringsplatsen vid vändplanen vid ingången till promenadvägen i skogen. Tänk också på att meddela anlitade hantverkare eller liknande att ställa sina bilar på angivna p-platser.
Biltrafik i området
Fyrfatsvägen är en gårdsgatan vilket innebär att det är en blandning av gågata och bilväg. Det är tillåtet att åka in med sin bil för att lasta i och ur, men det är inte tillåtet att parkera i området. Då detta är ett område med många barnfamiljer bör biltrafiken hållas till ett minimum, något vi alla kan hjälpas åt att tänka på. Tillåten hastighet inom området är 10 km/tim, det vill säga lätt joggningshastighet.
Städdagar två gånger per år
Eftersom vi som förening äger och ansvarar för vägen, grönområden, skogen, lekplatser, soprummen, carportar och annat behöver vi kontinuerligt underhålla och städa i området. Två gånger per år, vår och höst, samlas alla husägare för en städdag, och då förväntas minst en person per hushåll ställa upp.
Årsstämma på våren varje år
Skopans samfällighetsförening har årsstämma i mars eller april varje år. Då fastställs bland annat årets budget och månadsavgiften för varje hushåll. Handlingar till stämman hittar du under fliken Årsstämman.
Klicka på länken för att komma till Vattenfalls sida om aktuella störningar och strömavbrott.
Klicka på länken för att komma till Stockholm Vattens sida om aktuella störningar.
SRV Återvinning tar hand om dina grovsopor. Klicka på länken för mer information och öppetider.
Klicka på länken ovan för att komma till Huddinge kommuns webbplats.
Skopans samfällighetsförening
består av 48 hus på Fyrfatsvägen i Huddinge.
styrelsen@skopansam.se