Ditt eget hus på Fyrfatsvägen
I Skopans samfällighetsförening äger alla sitt eget hus, och alla husägare har själva ansvar för underhåll och skötsel av huset. Det finns inget gemensamt ansvar för underhåll av huset som det till exempel gör i en bostadsrättsförening.
På den här sidan har vi samlat information som kan vara bra att veta om det egna huset. Under fliken Gemensamt hittar du information om snöröjning, parkering, sophantering, städdagar och mycket annat som vi sköter och förvaltar tillsammans.
Värme och ventilation
På undervåningen värms huset upp med luftburen golvvärme. Det finns luftkanaler i betongplattan och luften värms upp med varmvatten från fjärrvärme.
Värmen från undervåningen återvinns på övervåningen. För att få rätt temperatur finns det en värmeväxlare (Ventex 300 K) på vinden som värmer upp luften om det behövs. Värmeväxlaren går på el och du betalar själv kostnaden för elen.
» Drifts-, skötsel- och installationsanvisningar Ventex 300.
Vår version av värmeväxlaren tillverkas inte längre, men reservdelar går fortfarande att köpa från Ventex.
Värmen regleras i varje enskilt hus med hjälp av termostater. Föreningen ansvarar inte för att termostaterna eller värmeväxlaren fungerar. Om din termostat eller värmeväxlare går sönder kontaktar du själv en elektriker eller värme- och ventilationsspecialist.
Skötsel av värmesystemet
Det är bra att göra en ventilationskontroll och rengöring av hela systemet omkring vart femte år. Värmeväxlaren på vinden innehåller bland annat två filter som bör bytas minst två gånger per år för att den ska fungera korrekt, (Ventex rekommenderar byte av filter en gång i kvartalet). Även den yttre ventilen som sitter på fasaden bör rengöras ibland.
Filter finns att köpa på flera ställen, och finns med och utan metallramen som går att återanvända. Här är några tips:
Varmt och kallt vatten
Allt vatten kommer in i området i gemensamma ledningar. Föreningen betalar för hela områdets förbrukning i en klumpsumma till Stockholm vatten en gång i kvartalet, och förbrukningen per hushåll läses av en gång per år (i början av januari). Varje husägare betalar för sin årsförbrukning, vilket innebär att man själv kan styra förbrukningen och därmed kostnaderna.
Varmvattnet värms i en undercentral som förvaltas av samfälligheten. Om kranar, blandare eller vattenledningarna i ditt hus går sönder ansvarar du själv för att åtgärda problemet.
Avläsning av förbrukningen av värme och vatten
I januari varje år läser styrelsen av förra årets förbrukning av värme och vatten hos varje husägare. Månadsavgiften regleras efter förra årets förbrukning, vilket innebär att man kan få en högre eller lägre avgift beroende på hur stor förbrukningen har varit.
Ingen avläsning görs vid ägarbyte.
Styrelsen har rätt att göra avläsningar och kontroll av mätare i alla hushåll när det behövs under året. Husägaren bidrar genom plocka undan så att det är lätt att komma fram till mätaren.
Utbyggnad av värme och vatten
Samfällighetsföreningens vatten- och värmesystem är gemensamt och ägs av föreningen. Flödena i systemet är utprovade för att ge samtliga 48 hushåll en jämn försörjning av vatten och värme. Om justeringar och ändringar görs i en fastighet kan det påverka flödet i andra fastigheter, och i värsta fall påverka flödet i hela området. Inga tillbyggnader eller justeringar får därför göras som kopplas till, eller påverkar, föreningens gemensamma system för vatten och värme utan ett godkännande från styrelsen eller stämman. Alla sådana ärenden ska behandlas av styrelsen och i större ärenden av föreningsstämman.
Exempel på tillbyggnader och nya installationer som man inte får göra utan styrelsens eller stämmans godkännande är pooler med fast installation kopplad till vattensystemet, och golvvärme i utbyggnader som kopplas till värmesystemet.
Månadsavgiften
Månadsavgiftens storlek beslutas en gång per år av föreningsstämman. Avgiften består av två delar, dels en fast avgift som är samma för alla, dels en rörlig avgift för förbrukningen av värme och vatten. Den fasta avgiften ska täcka föreningens gemensamma utgifter för bland annat snöröjning, sandsopning, sophämtning, el i området och underhåll. Justeringen av månadsavgiften sker i april varje år, under förutsättning att stämman hålls i mars.
Faktureringen av månadsavgiften hanteras av HSB Södertörn på uppdrag av Samfällighetsföreningen Skopan. För frågor om faktureringen, vänligen ta kontakt med HSB.
Om månadsavgiften inte betalas i tid utgår en avgift på 75 kronor.
Avlopp
Avloppen från de två hus som sitter ihop går samman under husen vilket kan betyda att om man spolar ner olämpliga saker som kan orsaka stopp kan stoppet även påverka grannen. Sådana problem löses och betalas av husägaren.
Kanalutbud och bredband
Föreningen har ett grundutbud med tv-kanalerna SVT1, SVT2, TV4, Barnkanalen/Kunskapskanalen och SVT24.
Flera hushåll har installerat bredband via optiska fiber. Det är upp till varje husägare att beställa en sådan installation. Om ni gör en beställning av optiska fiber är det viktigt att ni ser till att installatören återställer asfalten på gatan.
Ska du sälja?
När du har sålt ditt hus och ska flytta ska du anmäla det till styrelsen. Vi vill bland annat få namn på de nya ägarna och inflyttningsdatum. Informera gärna din mäklare om att vi har den här webbplatsen så att intresserade köpare kan ta del av viktig information som rör samfälligheten inför köpet.
» Använd den här blanketten vid ägarbyte
Om du ska hyra ut ditt hus under en längre period är det bra om styrelsen får veta det. Tänk på att det är ägaren av huset som är med i samfällighetsföreningen och också ansvarig för att betala månadsavgiften.
Klicka på länken för att komma till Vattenfalls sida om aktuella störningar och strömavbrott.
Klicka på länken för att komma till Stockholm Vattens sida om aktuella störningar.
SRV Återvinning tar hand om dina grovsopor. Klicka på länken för mer information och öppetider.
Klicka på länken ovan för att komma till Huddinge kommuns webbplats.
Skopans samfällighetsförening
består av 48 hus på Fyrfatsvägen i Huddinge.
styrelsen@skopansam.se